marți, 12 noiembrie 2013

Pasajul Basarab, ctitorie megalomana a lui Sorin Oprescu

Inaugurat cu mare fast propagandistic, podul hobanat din zona garii Basarab este o gluma proasta megalomana destinata cresterii costurilor si decontarii cat mai multor bani publici.

Solutia cablurilor convergente pe doi piloni centrali da bine pentru nespecialisti, dar nu era necesara pentru un pod care trece la maxim 10 metri pe deauspra altor strazi si pe deasupra cailor ferate.
Solutia este utila in cazul unor vai adanci, cand cablurile preiau incarcarile in locul unor picioare de zeci sau sute de metri, cum este cazul la Millau, de exemplu (sursa fotografiei: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Creissels_et_Viaduct_de_Millau.jpg):
Dar Oprescu a tinut cu orice pret sa pozeze in megaloman, atat timp cat bugetul si taxele contribuabililor trebuiau spulberate integral, primaria indatorata si burdusita cu dificultati financiare, pentru a se justifica inventarea si majorarea de noi taxe si impozite.
Astfel incat, desi exista spatiu pentru construirea a doua banale picioare, dupa cum se vede in pozele de mai sus si de mai jos, s-a ales solutia cea mai costisitoare, care pare sa dea bine in poze.

Pilonii de 84 de metri inaltime si cablurile sunt doar o prosteala costisitoare si megalomana. Iata cum arata pasajul Basarab in zona podului peste Dambovita: o simpla cale de rulare sustinuta de stalpi tipizati, iar la podul peste Dambovita nu mai exista piloni gigant, ca in zona de peste calea ferata (imaginea de mai jos preluata de pe sursa http://www.realitatea.net/bucure-tenii-vor-ajunge-cu-liftul-la-tramvai-pe-pasajul-basarab-circula-ia-se-reia-in-martie_767741.html):
Pentru ca megalomania sa fie completa, s-au emis timbre cu ocazia inaugurarii pasajului.
1. Sursa imaginii: http://www.filatelistul.ro/index.php?route=product/product&keyword=pasajul+basarab&category_id=0&product_id=3970:
2. Sursa imaginii: http://www.okazii.ro/timbre-romania-dupa-1950/romania-2011-pasajul-basarab-minicoala-lp-1905-a125295963:
3. Sursa imaginii: http://www.okazii.ro/timbre-romania-dupa-1950/romania-2011-pasajul-basarab-fdc-lp-1905-a113937594:
Orice asemanare cu stilul timbrelor de mai jos nu este deloc intamplatoare (sursa imaginii: http://www.okazii.ro/timbre-loturi-colectii/lp-1127-8-canalul-dunare-marea-neagra-lp-1127-8-a126990004):
De remarcat ca Oprescu nu a avut curajul sa se puna pe timbru taind panglica. In schimb, a avut "curajul" (mare curaj, in statul mafiot totalitar in care aproape toti functionarii publici sunt numai dupa furat) sa promoveze o solutie tehnica pentru pasajul Basarab care, conform sursei http://ro.wikipedia.org/wiki/Pasajul_Basarab, "a crescut costul total al investiției cu peste 100 de milioane de euro"!!!

Iar costurile realizarii acestui pasaj, estimate initial la 60 de milioane de euro, au ajuns in final (dupa ca s-a tot modificat proiectul si au crescut costurile cu expropierile) la 255 milioane de euro (surse: http://www.gandul.info/stiri/autostrada-lui-oprescu-tot-suspendata-dar-mai-scumpa-cu-4-milioane-de-euro-costurile-pasajului-basarab-au-crescut-dintr-un-pix-cu-inca-60-de-milioane-6621656; http://adevarul.ro/news/bucuresti/istoricul-celui-mai-mare-pod-romania-1_50bdea067c42d5a663cfde54/index.html). S-or fi expropiat ceva proprietati si pe acolo, dar pasajul este ridicat pe vechile strazi; s-or fi expropiat si strazile?

Cred ca ar fi bine pentru banii publici sa fie suspendate orice alte proiecte marca "Oprescu" (de exemplu, de tip autostrazi suspendate).

Dar, in final, pentru statul mafiot totalitar va fi mult mai simplu sa vina Ponta (sau orice alt nemernic care-i va urma) cu taxe de 90-100% ca sa nu mai fie probleme, iar sclavia moderna din taxe si impozite sa fie perfecta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu