joi, 25 august 2016

Oierit la varful Omu

Este foarte placut cand se intampla ceva neasteptat atunci cand ajung la o destinatie oarecare. In cazul de fata, la varful Omu am intalnit o turma de oi si doi ciobani. Cu cel din ultima poza am facut o scurta si glumeata conversatie.

Altfel, viata ciobanilor este foarte aspra si periculoasa. Chiar in perioada in care am fost la munte a aparut o stire pe sursele http://www.agro-tv.ro/oierii-satui-de-atacurile-animalelor-salbatice-anunta-ca-vor-protesta-la-bucuresti/ si https://www.gazetadeagricultura.info/stiri-agricole/19129-federatia-oierilor-de-munte-atrage-atentia-asupra-pericolului-animalelor-salbatice-asupra-fermelor-agroozootehnice.html, din care citez:

"In ultimele zile am primit zeci de apeluri de la membri ai federatiei noastre din judetele Harghita, Caras-Severin, Mures, Salaj, Bistrita-Nasaud, Maramures, Valcea, Brasov, etc., prin care suntem anuntati de situatia disperata in care se afla fermierii din cauza distrugerilor provocate de atacurile porcilor mistreti, ale lupilor si ursilor, atacuri care nu numai ca omoara animalele domestice, dar pun intr-un real pericol zeci de vieti omenesti.

Doar din randul membrilor nostri, am fost informati de 29 de atacuri ale ursilor care s-au soldat cu 6 internari in spital si 1 decedat, din randul ciobanilor. In judetul Brasov au fost semnalate atacuri ale lupilor, numai in zona Sacele rapind 300 de oi in ultimele 7 zile.

Datorita conditiilor prielnice si schimbarilor climatice din timpul iernii, ne confruntam cu o incarcatura excesiva pe habitate, ajungand ca in Platoul Bucegi sa avem cu 317% mai multi ursi decat prevede legislatia europeana, conform unui studiu privind diminuarea impactului dintre om si urs.

Principala problema pleaca de la faptul ca administratorii fondurilor de vanatoare nu hranesc animalele, iar cand o fac, utilizeaza carne si dulciuri expirate cu continut ridicat de proteina in cazul ursilor, desi este interzis, stimulandu-le premisele de a ataca animalele domestice, populatia si creste capacitatea de a se inmulti usor si repede.

Crescatorii de animale atrag atentia ca legislatia existenta este greoaie, sunt sute de cereri de despagubire care se depun la primarii si raman fara o rezolvare, iar cele care se solutioneaza primesc sume de bani mult diminuate dupa luni de zile sau chiar ani."
!!!

Autoritatile, ca de obicei, sfideaza si isi bat joc de simplii cetateni.

Tot ca de obicei, sunt solidar cu problemele ciobanilor. Desi nu am mari posibilitati sa ii ajut, macar moral si cu ajutorul blogului este bine sa stie ca sunt alaturi de ei.

Daca ar dori sa candideze, i-as vota cu placere pentru posturi de senator sau deputat. Daca ar detine o majoritate in cele doua camere si daca am avea un Parlament al ciobanilor, atunci si-ar putea vota legile care sa-i protejeze impotriva atacurilor ursilor, lupilor si mistretilor! Sau are cineva impresia ca Tariceanu si restul gastilor politice chiar lucreaza in interesul comunitatii?









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu