luni, 29 iulie 2013

Expozitia de ceramica apartinand Culturii Cucuteni (1/ 14)

Aceasta expozitie se poate vizita pana pe 25.August.2013 la Palatul Sutu, intrarea fiind gratuita (numai pentru aceasta sectiune a muzeului; pentru vizita integrala intrarea costa 6 lei si dreptul de fotografiat 15 lei).

Ceramica apartinand culturii Cucuteni este unica in Europa. Are o vechime de 3500-5000 de ani. Se caracterizeaza printr-o mare varietate de forme si marimi. Cuprinde vase ceramice si figurine antropomorfe si zoomorfe.

Vasele ceramice sunt pictate, prezentand o mare varietate de motive in general geometrice. Figurinele stilizate atesta simtul artistic dezvoltat al autorilor. Proportiile sunt echilibrate. Realizatorii au dat dovada de foarte multa creativitate. Din cate am vazut, culorile predominante de pe ceramica sunt ocru galben, maro inchis si  si un brun mai rosiatic (in masura in care componente ale pigmentilor originali nu s-au descompus in timp).

Nu stiu daca s-a facut o analiza a logicii sau a semnificatiei motivelor pictate pe ceramica. Acestea nu par puse chiar la intamplare. Spirala apare foarte des, exista motive formate atat din linii frante cat si din linii curbe. Uneori liniile se intrepatrund.

In cadrul celor 14 episoade dedicate Culturii Cucuteni voi prezenta integrala obiectelor expuse.
2 comentarii:

  1. Nice and ancient pieces, well done.

    RăspundețiȘtergere
  2. J'aime beaucoup ces premières poterie Marius je trouve qu'elles sont superbe
    et j'aime ces créations aussi
    BISOU

    RăspundețiȘtergere